De lente

De Lente

Het is de hoogste tijd om de korte dagen met grote, donkere, grauwe wolken vol met regen gedag te zeggen. Want de lente is begonnen! De dagen worden langer, het zonnetje zal vaker gaan schijnen, de bloemetjes gaan weer in bloei, de bomen worden weer groener en wij zullen steeds vaker buiten te vinden zijn. Naast deze positieve eigenschappen is er nog 1 eigenschap die onmisbaar is; de worteltjesstampot van oma die op maandagavond weer vaker op tafel zal verschijnen. Ze kan veel maken, maar de worteltjesstamppot is echt een uitblinker voor mij. De structuur, het vlees, de kruiden en de kleur… ik lust er wel twee borden van!

Zodra ik in mijn omgeving begin over wortels vliegen de uitspraken als: ‘’Wortels is voor knaagdieren’’ en ‘’Je bent toch geen konijn?’’ om mijn oren. Nou een knaagdier of een konijn ben ik inderdaad niet, maar dat maakt mijn liefde voor wortels en dan vooral de worteltjesstamppot van oma niet minder. Het is dan ook jammer dat dit wel echt een ‘lente’ stamppot is.

Zo heeft de lente dus behoorlijk wat positieve eigenschappen waarbij dan ook vele van ons te dealen zullen krijgen met ‘lentekriebels’, en zie die maar eens onder controle te houden. We krijgen behoefte aan een andere haarkleur, kleding, willen onze tuin verbouwen of opknappen, gaan als een stelletje doorgewinterde types hyacinten, narcissen en tulpen in slaan… Kortom: We worden weer energieker, vrolijker en fitter. Aangezien wij echte Nederlanders zijn en altijd maar druk, nieuwe dingen bedenken, evenementen af gaan en bij de minste zonnestraal al op terrassen gaan zitten sluit de lente hier mooi bij aan.

We kunnen weer naar buiten en de bloemencorso gaan bewonderen, met de familie Pasen vieren, onze vader en moeder in het zonnetje zetten, genieten van lange wandelingen op zondag door de duinen, koningsdag/nacht vieren met onze naasten, jonge diertjes bekijken, stil staan op dodenherdenking, Bevrijdingsdag vieren en een lang weekend weg met Pinksteren. Alleen van het opschrijven van deze activiteiten begin ik al te glimmen… en dan staat de groente, fruit en maaltijden er nog niet eens tussen die extra lekker zijn in deze periode van het jaar!

de lente

Geef een reactie