Juist wél verzadigde vetten, of juist niet?

Juist wél verzadigde vetten, of juist niet?

Vet is een belangrijke bron voor ons lichaam, zo is er echter wel een verschil in gezond en ongezond vet. Het ongezonde vet verhoogt het ‘foute’ cholesterol. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk van de ongezonde vetten binnen te krijgen.


Waarom is vet een belangrijke bron voor ons lichaam?

Om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren hebben we een goede verhouding van onze macro’s nodig. Zo ook de vetten. Vetten zijn een bouwstof voor onze celwanden, wanneer je een tekort aan vetten hebt kunnen er dus afwijkingen aan de huid optreden. Ook helpen vetten bij het verlagen van het cholesterol, wat van belang is om hart –en vaatziekten tegen te gaan. Er zijn bepaalde vitamines die oplosbaar zijn in vet, wanneer er een tekort aan vet optreedt, kan dit als gevolg een vitaminetekort met zich mee brengen. Het gaat hier om de vitamines A, D, E en K. Vet heeft ook een isolerende functie, wat betekent dat het zorgt dat uw lichaam warmte vasthoudt en organen beschermd worden.


Hoe zijn vetten opgebouwd?

Één vet deel bestaat ui 1 molecuul glycerol waaraan 3 vetzuren zijn verbonden. Deze vetzuren bestaan zijn opgebouwd uit drie chemische stoffen:

  • Koolstof (C)
  • Waterstof (H)
  • Zuurstof (O)

De verbindende schakel bij de opbouw van deze vetzuren is het koolstofatoom (een atoom is het kleinste deeltje van een chemische stof). Wanneer de koolstofatomen aan elkaar verbonden worden spreken we van een koolstofketen.

Deze koolstofketen kan verschillen van lengte (4,6,8,10,12). Koolstof is in staat om op 4 plaatsen een andere stof aan zich te binden. Bij verzadigde vetten zijn de bindingsplaatsen van het koolstofatoom gevuld. In dit geval is dit H. Wanneer de bindingsplaatsen niet allemaal zijn opgevuld spreken we van onverzadigde vetten. Er kunnen nog andere stoffen gebonden worden aan de koolstofketen.


Welke vetten zijn ongezond?

De ongezondere vetten worden ook wel de ‘verzadigde vetten’ genoemd. Verzadigde vetten komen vooral voor in roomboter, margarine, bak en braadproducten, melk en melkproducten, kaas, eieren, vlees en vleeswaren, koek, snoep, gebak, snacks als patat en kroketten. De verzadigde vetten hebben een negatief effect op het cholesterolgehalte in ons bloed. Het ‘slechte’ cholesterol wordt verhoogd wanneer u een overmaat aan de bovenstaande producten eet.


Hoeveel verzadigde vetten zijn verantwoord per dag?

Het is lastig om hier een precies antwoord op te geven omdat ieder lichaam anders is. Maar om u toch een beeld te geven kunt u er vanuit gaan dat ongeveer 10% van de totale energie mag bestaan uit verzadigde vetten.


Gevolgen teveel of te weinig verzadigde vetten

Een teveel aan verzadigde vetten verhoogt het slechte cholesterol en hierbij de kans op hart –en vaatziekten. Ook wordt het risico op overgewicht vergroot wat ook de nodige complicaties met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan lichamelijke klachten maar ook inwendige gezondheidsproblemen.

Wanneer je een tekort aan vet inneemt kunnen bepaalde vitamines minder tot helemaal niet opgenomen worden in ons lichaam met als gevolg een vitaminetekort. Vet en koolhydraten zijn bouwstoffen voor ons lichaam. Wanneer aan beide voedingsstoffen en in dit geval de vetten een tekort is ontstaan, gaat het lichaam het lichaamseigen eiwit gebruiken als energiebron. Waardoor een eiwittekort kan ontstaan. 

Fastfood

5 Comments

  • […] dat er in deze producten E-nummers zijn toegevoegd, hebben zij vaak een hoog gehalte aan o.a. verzadigde vetten, geraffineerde suikers en leveren weinig voedingsstoffen die van toegevoegde waarde zijn voor onze […]

  • […] Het grote verschil tussen Sojamelk en de welbekende koemelk is dat Sojamelk van plantaardige oorsprong is. Hij is afkomstig van de sojaboon. In Azië wordt Sojamelk ook wel als maaltijdvervanger gebruikt. Nou… dat zal ik nou niet direct aanraden. Het is wel een goed alternatief voor de koemelk, wanneer je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent. Bovendien bevat sojamelk ook minder verzadigde vetten. […]

Geef een reactie