Macro’s, wat zijn dat nu weer!?

Macro’s, wat zijn dat nu weer?!

Wanneer we ons lichamelijk inspannen kost dit energie. Het lichaam gaat voedingsstoffen verbranden, en je krijgt na een tijdje trek.. in macro’s! Macro’s zijn de hoofd voedingsstoffen die het lichaam nodig  heeft om te kunnen functioneren: koolhydraten, vetten en eiwitten.


Koolhydraten
 

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd, maar behalve suikers zijn koolhydraten ook zetmeel. Suikers worden in ons lichaam omgezet in glucose, die vervolgens als brandstof dienen. De glucose helpt ons om in het dagelijks leven te functioneren. Glucose nestelt zich in ons bloed, wat de bloedsuiker wordt genoemd. Bij een te veel aan glucose in het bloed, stijgt het bloedsuikergehalte; hyperglycemie.

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten bevatten vezels waardoor het langer duurt voordat het lichaam ze kan gebruiken. Het gevolg hiervan is dat het lichaam harder moet werken om deze koolhydraten als energie op te nemen. Als gevolg hiervan zorgen gezonde koolhydraten ervoor om ons bloedsuikerspiegel, humeur, energie en honger balans op pijl te houden. Dit zijn o.a. volkoren voedingsmiddelen, groente en fruit.

Slechte koolhydraten

Slechte koolhydraten bevatten weinig vezels. Hierdoor stijgt je bloedsuiker snel en doordat je lichaam hierop reageert met afgeven  van insuline, daalt hij ook weer snel. Dit zorgt ervoor dat je weer eerder trek krijgt. Dit zijn o.a. voedingsmiddelen als wit brood, witte pasta, koekjes en ontbijtmixen (cornflaks, muesli, cruesli, chocopops).


Vetten

Vetten zijn een grote energiebron voor ons lichaam. Ook heb je ze nodig voor je weerstand, opbouw van cellen en de in vet oplosbare vitamines (A,D,E,K).

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten brengen slecht cholesterol met zich mee, LDL. Dit verhoogd te kans op hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten brengen goed cholesterol met zich mee, HDL. HDL breekt het slechte cholesterol af, LDL.


Eiwitten

Eiwitten leveren zowel calorieën als aminozuren. Aminozuren zijn belangrijk als bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Elke cel herstelt en versterkt zich door de aanvoer van aminozuren. Eiwitten zorgen o.a. voor de transport van stoffen door ons bloed en in de cel, dat  er stoffen worden aangemaakt die gevoel van beloning en genot geven, spieropbouw en spierafbraak, dat het lichaam aminozuren uit eiwit om kunnen zetten in glucose wanneer er lang niets is gegeten of weinig koolhydraten.

Vind je het lastig om zelf met je macro’s aan de slag te gaan? Laat mij jou dan op weg helpen.
Kijk voor meer informatie naar het eenmalig voedingsplan pakket. 

Eiwitbowl met aardbeien en steranijs
Eenmalig voedingsplan

2 Comments

Geef een reactie