Sojamelk of amandelmelk?

amandelmelk

Sojamelk Of Amandelmelk?

Het kan verwarrend zijn… Al die verschillende soorten melken. Sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk. Welke moet je nu in vredesnaam kiezen?


Sojamelk

Sojamelk is een soort melk, maar niet helemaal. Om deze reden mag er van de wet op het pak ook geen sojamelk komen te staan. Daarom zullen de meeste van jullie het wel herkennen als Sojadrink.

Het grote verschil tussen Sojamelk en de welbekende koemelk is dat Sojamelk van plantaardige oorsprong is. Hij is afkomstig van de sojaboon. In Azië wordt Sojamelk ook wel als maaltijdvervanger gebruikt. Nou… dat zal ik nou niet direct aanraden. Het is wel een goed alternatief voor de koemelk, wanneer je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent. Bovendien bevat sojamelk ook minder verzadigde vetten.


Amandelmelk

Net zoals de sojamelk, is amandelmelk van plantaardige oorsprong. Het verschil met sojamelk is dat amandelmelk gemaakt wordt van amandelen in plaats van sojabonen. Dat maakt amandelmelk geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn en allergisch voor soja. Het bevat weinig calorieën omdat het vooral uit water bestaat, ideaal wanneer je op je dagelijkse calorie behoefte let.


Welke moet je nu kiezen?

Er wordt aangeraden om niet te veel sojaproducten te consumeren omdat deze rijk zijn aan fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die planten aanmaken die overeenkomen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen, waardoor zijn communiceren met receptoren in het lichaam. Hierdoor kan er een disbalans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron optreden. Aangezien oestrogeen het ‘vrouwelijke’ hormoon is en dus zorgt voor de rondingen, kan een te veel eraan zorgen voor vet opslag. Niet echt handig als je bezig bent met afvallen toch? Daarnaast is sojamelk moeilijker verteerbaar voor je lichaam dan amandelmelk. Om deze redenen zou ik je adviseren om de amandelmelk te kiezen.

Geef een reactie