Vla

Vla

Hoe veel verschillende soorten vla zijn er wel niet? Er zijn zelfs verschillende vla soorten per seizoen en op feestdagen afgestemd. Herfstvla, koninginnen vla, winter vla en ga zo maar door. Desondanks zijn vanillevla en chocoladevla het meest populair.


Wat is vla eigenlijk?

Vla wordt gemaakt door een bindmiddel (voornamelijk maïzena) aan melk te voegen en dit te verhitten. Door de verhitting wordt de melk tot een dikke vloeibare, schenkbare massa gebonden. Naast kleur en smaakstoffen wordt er aan dit papperige mengsel een hoop suiker en glucose gevoegd.


Suiker

Misschien heb je het al vaker voorbij zien komen; het effect van suiker op jouw lijf. Het is namelijk zo dat vla vooral bestaat uit ‘snelle suikers’. Dit soort suikers worden snel opgenomen in jouw bloedbaan waardoor je bloedsuikerspiegel met een rap tempo omhoogschiet. Je lichaam schrikt zich een hoedje waardoor er (een hoop) insuline afgescheiden wordt om je bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Hierdoor raken hormonen uit balans, ben je niet lang verzadigd, heb je snel weer honger en kan je je zelfs futloos gaan voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je naar eten gaat grijpen om van dat nare gevoel af te komen. Dat eten waar je dan naar gaat grijpen zijn vaak niet de meest gezonde keuzes…


Vla aan -of afraden?

Zelf was ik erg gek op toetjes en maakte ik vroeger bij opa en oma de meest gekke variaties. Vla met slagroom, bestrooid met hagelslag en het liefst nog met een klodder jam erin.

Maar goed, dat doe ik dus niet meer. Sterker nog, ik raad het je ook af om te doen. Na de avondmaaltijd moet je namelijk voldaan zijn. Is dat niet het geval, dan heb je niet genoeg gegeten. Het kan ook een gewoonte zijn om vla te pakken maar het is dan verstandig om die gewoonte af te leren of te gaan beperken. Het is misschien wel al duidelijk dat het naast de vele suikers en calorieën verder geen positieve bijdrage levert aan je gezondheid.


Weetje

Vla wordt meer door jongens tussen de 14-18 jaar gegeten dan door meisjes. Door volwassenen tussen de 18-71 jaar wordt het minst vla gegeten en dan bij de ouderen tussen de 71-79 jaar stijgt de dagelijkse vla consumptie weer. 

Vla
Vla

Geef een reactie